Zoek op leeftijd

Zoek op boekenbeest

In het heksenbos Heks Deeprie

Patricia David
Kristina Ruell
Uitgeverij De Eenhoorn
Toevoegen aan iWish
Email Print

Recensie

Heks Deeprie heeft een hondje gekregen om zich minder eenzaam te voelen, maar ze is er niet gelukkig mee. De andere heksen raden haar aan om ermee naar een hondenschool in de mensenwereld te gaan. Dat loopt ook niet vlot, tot ze haar hondje betoverd zodat hij kan praten. In de mensenwereld is zo’n pratende hond veel geld waard, dus wordt Deeprie overvallen en haar hondje gestolen. Ondertussen hebben de heksen allemaal al wat uitgestoken dat de anderen niet goed vinden, dus is iedereen wel eens boos op iedereen. Toch gaan ze allemaal op zoek naar het kleine pratende hondje, want ze voelen zich om een of andere reden allemaal schuldig. Hoe kunnen ze hem nog vinden in die grote mensenwereld?

De heksen zijn grappig, vooral wanneer ze ruziemaken, of wanneer heks Miezamplie weer eens een uitspraak of gezegde niet begrijpt. Zo wordt er gespeeld met de Nederlandse taal, waarbij de domme heks telkens weer iets niet goed begrijpt, en de andere heksen moeten uitleggen wat ze bedoelen. Zo leert de lezer ook nog wat bij, moest hij die uitspraak ook niet begrijpen. Naast grappig is het verhaal ook spannend, want wat is er gebeurd met dat kleine hondje? De zoektocht zorgt voor heel wat beroering, waarbij de heksen meteen samenwerken om alles op te lossen. De vriendschap tussen de heksen staat centraal, ook al lijkt heks Deeprie altijd boos en ontevreden. Een vrolijk heksenverhaal met een duidelijke boodschap: wraak zorgt alleen maar voor problemen.

Samenvatting

Heks Deeprie is een vreselijke bemoeial en betweter. Heks Miezamplie geeft haar een hondje, in de hoop dat ze de andere heksen dan meer met rust zal laten. Deeprie schiet eerst niet goed op met Pineute. Elke keer als het dier een plas in huis wil doen, bevriest Deeprie haar en zet ze haar neer bij een boom. Als ze Pineute laat praten, schieten de twee beter op. Heks Teekla wil dat Deeprie met Pineute naar de hondenschool in mensenland gaat. Maar na de tweede les wordt de pratende Pineute ontvoerd. Vinden de heksen haar terug?

Een tweede humoristisch leesboek over vier heksen dat je in één ruk uitleest. Over hoe uitpraten beter werkt dan straffen. Met pittige illustraties vol verrassende details.

In dezelfde reeks: Heks Miezamplie

Patricia David

Biografie

Patricia David is geboren in Dendermonde op 7 juni 1949. Ze studeerde voor kleuterleidster en stond jarenlang met veel plezier voor de klas. Toen ze zorgjuf werd, mocht ze in de klassen gaan vertellen, en zo kwam Patricia er toe om boeken te schrijven.

Patricia heeft vier zonen en vier kleindochters en dat maakt haar alle dagen blij. Ze houdt van tekenen en schilderen, en volgt ook les aan de academie. Patricia houdt ook van volksmuziek en speelt zelf trekzak.

Ondertussen schreef ze al meer dan 15 boeken, waarvan Heks Kweetal en Heks Valsefie. Voor Juffrouw Verdorie ontving ze een boekenduim

Kristina Ruell

Biografie

Kristina Ruell werd geboren te Leuven in 1971. Ze studeerde Rechten waar ze haar notities steevast opgefleurde door kleine tekeningetjes en krabbels. Toen de tekeningen groter en de notities kleiner werden ging er een lichtje branden. Ze volgde haar hart en ging Toegepaste Grafiek studeren in St.Lucas in Antwerpen.

In 1998 studeerde ze af. Ze werd geselecteerd voor de tweejaarlijkse Parijse illustratiewedstrijd Figures Futur naar aanleiding van de boekenbeurs van Montreuil. Daarna begon ze als freelance illustrator voor verschillende tijdschriften zoals Knack, Weekend Knack en Flair.

In 2000 leerde ze Klaas Verplancke persoonlijk kennen. Hij bracht haar in contact met de VIC. Ze deed mee aan de eerste tentoonstelling van deze organisatie in Het Paleis in Antwerpen. Haar werk hing ook in CC De Borre te Bierbeek. Ook in Lier en Antwerpen deed ze mee aan groepstentoonstellingen.

Nu legt ze zich vooral toe op haar grote droom: kinderboeken illustreren. In 2004 verscheen haar eerste prentenboek Waar ik was toen ik nog niet geboren was bij De Eenhoorn. Jaak Dreesen beschrijft in dit boek op een tedere en poëtische manier de beleving van een zwangerschap. In 2006 stond De Sinterkersthaas op de schortlist van het Mooiste Boekomslag.

Kristina verhuisde van Leuven naar Schaarbeek en woont momenteel samen met haar Marokkaanse man en hun vier dochters in Anderlecht. Het grootstedelijke karakter van Brussel is een vruchtbare voedingsbodem voor haar prenten.

Prijs:

  • € 16.95
Leefijd: 
7-9
Leeftijdsgroep: 

Releasedatum 19/02/2013

197 pagina's

ISBN 978-90-5838-840-7

NUR 282