Zoek op leeftijd

Zoek op boekenbeest

Mijn allermooiste speelgoedwoordenboek

Pieter Gaudesaboos
Uitgeverij Lannoo
Dit boek was genomineerd voor de Boekenpauw!
Toevoegen aan iWish
Email Print

Recensie

De stijl van Gaudesaboos verraadt vaak een hunkering naar vroeger. Zijn prenten ademen een nostalgisch verleden uit, gevat in een hedendaags kleedje.
Zo verleidt en verblijdt hij met zijn boeken zowel kinderen als volwassenen.
Met dit prentenboek is dat niet minder.
Hij heeft ervoor uren gesnuisterd in het speelgoedmuseum van Mechelen.

Hij kiest, bewerkt en plaatst oud speelgoed pagina na pagina: viltstiften, ijzeren springkikkers, kleurrijke steeknagels op een wit bord vol gaten, ganzenbordpionnen, de Fisher-Price-garage, Pacman op de computer, de grote telefoon mét draad, het houten kegelspel, het magnetisch alfabet, de Playmobil-mannetjes, de plastieken wielrennertjes, het ijzeren muziektrommeltje, en nog veel meer. Stuk voor stuk haast iconen uit een niet zo ver speelgoedverleden.
Volwassenen verkneukelen zich bij het terugzien van hun speelgoed van weleer en halen herinneringen op, terwijl kinderen van nu zich verwonderen over zoveel speelgoed dat zij vaag herkennen en benoemen.
Elke pagina toont 1 stuk speelgoed met daaronder het bijpassende woord in een duidelijke en heldere typografie.
De prenten zijn bewerkt tot esthetische platen waarop het voorwerp centraal staat op een kleurrijke achtergrond, in herhaling, met of zonder andere details, ... Variatie troef, wat nodig is om mogelijke eentonigheid te vermijden.
Er zijn geen linken tussen de verschillende pagina's, tenzij het gemeenschappelijke thema: 'speelgoed'.

Een uiterst verzorgde en aantrekkelijke uitgave voor groot en klein.

Samenvatting

Een dik boek waar ouders en kinderen uren in kunnen bladeren en ontdekken. Pieter Gaudesaboos selecteerde het mooiste speelgoed van vroeger en nu en gaf er zijn eigen interpretatie aan. Van een Playmobilmannetje tot een magnetisch alfabet, van steeknagels tot Lego en van een pop tot een blokkendoos. Een originele manier om jonge kinderen nieuwe woorden te leren.

Pieter Gaudesaboos

www.gaudesaboos.be

Biografie

Pieter Gaudesaboos werkt als illustrator, vormgever en auteur. Hij valt op door zijn gevarieerde, eigenzinnige stijl. Zijn boek Linus won De Gouden Uil Jeugdliteratuur 2008.

Prijs:

  • € 19.99
Leefijd: 
6+
Leeftijdsgroep: 

Releasedatum 18/09/2012

96 pagina's

ISBN 978-94-0140-440-2

NUR 274